Livet på kolonilotten och i Åminne

Vestergårds rund bild

Förverkliga dina idéer

På din kolonilott finns möjlighet att utveckla din kreativitet på många olika sätt. Att odla sina grönsaker och planera sin trädgård upptar för många en stor del tiden vid lotten. Det är även vanligt att man har större eller mindre snickeriprojekt på gång då man kanske bygger en odlingslåda, en grind eller vacker trädgårdskonst.

Kolonilotten kan också bli en plats där man finner lugn och ro för att måla, skriva eller fotografera.

För den matlagningsintresserade blir nog uteköket eller grillen den plats där man skapar sina välsmakande rätter.

Att komma ut till sin kolonilott innebär ett avbrott i vardagen och ett miljöombyte som kan locka fram de idéer och den kreativitet som vi alla bär på.


Bekymmersfritt fritidsboende

Att äga och vistas vid sin kolonilott med stuga i Åminne är så enkelt och bekymmersfritt som man önskar.

Var och en bestämmer själv hur man vill använda och utveckla sin tomt och stuga, vilket är en viktig princip vid Åminne Kolonilotter. Oavsett om du föredrar att ligga i hängmattan och lyssna på robotgräsklipparens surr eller stå med näsan i odlingarna så är du lika välkommen!

Från Åminne är det nära till mycket och det är lätt att ta sig till och från Åminne oberoende av årstid eller väder. Riksväg åtta når man på ca 15 minuter med bil och till Vasa är det 24 km.
Sommartid bor många i kolonilottsstugan och pendlar till sina arbetsplatser. Under varma sommarveckor hjälper luftvärmepumpen till att hålla stugan sval och många sover bättre i sin stuga än i en het lägenhet eller hus.

Mycket av det man önskar vid ett fritidsboende och på sin ledighet finns i Åminne, havet med simstrand och restauranger bland annat. I Malax centrum 5 km från Åminne hittar man service som stor mataffär, delikatessbutik och bygghandel.

Om du får gäster som behöver inkvarteras så finns Åmninne Stugby bara några hundra meter bort.

Eftersom vatten inte finns indraget i stugan behöver man inte oroa sig för läckage eller sönderfrusna rör.
När hösten kommer är det lätt att förbereda stugan inför vintern och lika lätt att öppna upp på våren inför en ny säsong.


Aktivitet och Upplevelse

Aktivitet & Upplevelse

Under stugsäsong är bastu och badtunnor nästan alltid varma. Det ordnas med talko och midsommarfest för den som vill vara med. Någon kanske också vill engagera sig i styrelsearbetet.

Vid hamnområdet finns fågeltornet och har man tur kan man få se den mäktiga havsörnen. Nära kolonilottsområdet kan man också påbörja promenaden längs Åminne naturstig som är en mycket välskött och fin led genom i historiska marker. Vill man gå hela vandringsleden och följa Åminnevägen tillbaka så är den en promenad på 4,8 km. Om man tycker om att plocka bär och svamp så finns alla möjligheter för det.

En barnvänlig simstrand med hopptorn finns några hundra meter från kolonilottsområdet. Vill man komma ut på vattnet med t.ex. kanot eller stand up paddle finns många ställen att utgå från. Kanot och transportkärra finns för utlåning på kolonilottsområdet. Om man önskar egen båt kan man hyra båtplats i hamnen via Malax kommun. Om din gäster kommer med båt finns gästhamn. Fiskekort köper man närmast från Åminne stugby.

Åminne erbjuder också upplevelser för dig som är kulturintresserad. Ett av nordens största museum för bruksbåtar, Kvarkens båtmuseum, finns i anslutning till hamnområdet. Vid Åminne Folkpark ordnas musikuppträdanden och dans under sommarhalvåret. Önskar man en bit mat så finns restaurang vid Folkparken och vid Åminne stugby.

Längst ner på denna hemsida finns länkar till Malax museieförening och Åminne Folkpark där du kan läsa mer om de aktiviteter och upplevelse som en vistelse i Åminne med omgivning kan erbjuda.